“Kunst is alles. Zonder kunst waren we nu niet
waar we zijn”

Visie

Opgegroeid in een familie van kunstenaars, leraren, dominees, artsen en advocaten ontdekte Fidessa al snel dat het de kunst en de natuur – in al haar verscheidenheid en vergankelijkheid – is dat de mensen optilt en bindt. Samen lange wandelingen maken over het kerkpad achter de pastorie van haar grootouders in Oosterbeek. In het museum achter haar vader aan, hij met de handen op de rug, op de mooiste werken gewezen worden. Hij leerde haar écht kijken. Het was haar moeder die steeds weer met haar naar zee trok, want die was altijd anders. Misschien net als het leven? Haar stiefvader die iedere vrije minuut naar zijn viool greep, en haar geconcentreerd aankeek, terwijl de muziek onder zijn handen uit klankkast tevoorschijn kwam. En, oma die haar meenam naar Parijs en op de terugreis in de trein de poëzie van Szymborska voorlas. Overal kunst…

Creatieve flow

Op haar vierentwintigste woonde Fidessa drie maanden in Florence, Italië tussen de meest schitterende kunst, de nalatenschap van de Medici’s en natuurlijk Michelangelo’s David. Ze besloot te gaan schrijven – dit talent had ze op jonge leeftijd ontdekt toen ze haar eerste brief op Achterwerk in drukinkt gepubliceerd zag. Later kwam er het illustreren bij. Toen ze in 2017 met haar grote liefde een jaar op een berg in Sardinië woonde schilderde en tekende ze diezelfde berg steeds opnieuw, steeds anders, gewoon zoals hij zich liet zien – of zoals zij hem zag?

Tarot

Op haar derde danste Fidessa tussen de tarot; haar vader had besloten van de kaarten (de grote arcana van het tarotdeck) gipsen beeldjes te maken. De kaart De Zon droeg hij op aan haar. Iedere dag trekt Fidessa een kaart om met behulp van de kaarten haar kwaliteiten verder te ontwikkelen – ze ziet tarot net als yoga, als een gereedschapskist voor persoonlijke groei. En, ze legt ze graag en vaak de kaart voor anderen, als tarotcoach (kijk eens dit filmpje bij Sanny zoekt geluk)

Er valt altijd iets te maken

Tegenwoordig werkt ze dagelijks in haar atelier in Duivendrecht. Kunst is alles, vindt ze. Zonder kunst waren we nu niet waar we zijn. Dus leeft ze, en verweeft ze haar leven in haar kunst. Of het nu een boek, een schilderij een sculpture is – multidisciplinair past haar goed. Haar ervaringen zijn en worden verkunst. Al klinkt dat best lelijk eigenlijk. Maar, kunst bestaat nu eenmaal bij de gratie van contrast. Je wilt schoonheid ervaren door soms gruwelijkheid of imperfectie of humor te zien. Aan het werk! Er valt altijd iets te maken. Zo eenvoudig is kunst ook wel weer…

Meditatie, yoga en creativiteit

Toen ze zeven was, had Fidessa een ontmoeting van haar leven; ze mediteerde met haar ouders én Krishnamurti, de wereldberoemde spirituele leraar. In haar boek Lichter leven beschrijft ze hoe deze ervaring een blijvende indruk bij haar achter liet en hoe mediteren, yoga en creativiteit sindsdien een rode draad in haar leven en werk zijn.